Skip to main content
Uutiset

Vesipiikkaus vai mekaaninen piikkaus? Tutustu vesipiikkauksen hyötyihin

By 13.6.2024No Comments

Vesipiikkaus vai mekaaninen piikkaus? Tutustu vesipiikkauksen hyötyihin

Yleisesti käytettyjä menetelmiä vaurioituneen betonin poistamiseen, ovat vesipiikkaus tai vaihtoehtoisesti mekaaninen piikkaus. Esimerkiksi siltojen betonin piikkaus on tärkeää, sillä betonirakenteet kohtaavat paljon sääolosuhteiden, kuten pakkasen ja teiden suolauksen aiheuttamia vaurioita.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä vesipiikkaus tarkoittaa ja kuinka se tehdään. Esittelemme myös mekaanisen piikkauksen ja korkeapainepesun tarkoituksia ja kerromme, miksi vesipiikkaus on paras tapa vaurioituneen betonin poistamiseen.

Mitä on vesipiikkaus?

Vesipiikkaus tarkoittaa menetelmää, jossa käytetään korkeapaineista vettä betonin puhdistamiseen ja poistamiseen. Vesipiikkaus tehdään yleensä 1000-3000 barin vesipaineella. Vesipiikkaus on tehokas tapa vaurioituneen betonin poistamiseen, eikä siinä tarvita kemikaaleja tai mekaanisia työkaluja.

Vesipiikkaus on osa betoninkorjaustöitä ja sitä tehdään vanhemmissa infrastruktuurikohteissa, kuten silloissa, sekä esimerkiksi parvekkeiden pintojen uudistamisessa. Ennen korjaustöiden aloittamista pohjatyöt täytyy tehdä huolella ja vaurioitunut betoni tulee poistaa piikkaamalla. Mikäli vanhaa tai halkeilevaa betonia ei poisteta huolella, uusi pinnoite ei tule kestämään.

Vesipiikkaus voidaan kohdentaa tarkasti tiettyyn alueeseen ja näin itse työ sujuu nopeasti. Vesipiikkauksen jälkeen jäljelle jää rosoinen pohja, jolloin sen päälle voidaan helposti tehdä jatkokäsittely ja lisätä uusi betoni. Vesi myös puhdistaa betonirakenteita ja pitää itse teräsrakenteet ehjinä.

Miten vesipiikkaus tehdään?

Vesipiikkauksessa käytetään korkeapaineista vettä vahingoittuneen betonin poistamiseen. Menetelmässä korkeapaineinen vesi tunkeutuu betonin halkeamiin ja huokosiin, jolloin se murtaa ja poistaa vahingoittuneen betonin.

Vesipiikkauksessa on tärkeää käyttää juomakelpoista vettä, jotta varmistetaan rakenteiden pitkäikäisyys ja estetään epäpuhtauksien aiheuttamat vauriot. Koska vesipiikkaus vaatii suuria määriä vettä ja jäätymisriski on olemassa, toimenpide on suoritettava yli nollan asteen lämpötilassa.

Vesipiikkaus voidaan tehdä joko käsin tai robotin avulla.

Vesipiikkausrobotti tekee piikkauksesta kustannustehokasta

Vesipiikkausrobottia käytetään suuremmissa betonikorjaustöissä, kuten siltojen ylä- ja alapintojen piikkauksessa. Robottien käyttö tekee vesipiikkauksesta kustannustehokasta, sillä ne voivat työskennellä tarkasti ja tehokkaasti eri pinnoilla.

Robotit mahdollistavat vesimäärän ja suuttimen nopeuden tarkan kontrolloinnin, mikä vähentää vedenkulutusta. Vesipiikkausrobottia voi käyttää yksi henkilö, mikä alentaa työvoimakustannuksia.

Vesipiikkaus voidaan tehdä myös käsin

Pienemmissä kohteissa sekä vaikeapääsyisissä paikoissa, vesipiikkaus tehdään yleensä käsin, käyttäen vesipiikkauspyssyä tai vesipiikkauskärryä. Esimerkiksi parvekkeiden laattojen pintojen vesipiikkaus toteutetaan usein käsin, jolloin vedenpaine on noin 3000 baria.

Käsin tehtävässä vesipiikkauksessa tarvitaan yleensä kaksi henkilöä: yksi suorittamaan piikkausta ja toinen säätelemään veden tuloa.
Korkeapainepesu Turun seutu.

Vesipiikkaus tuo useita hyötyjä verrattuna mekaaniseen piikkaukseen

Mekaaninen piikkaus on yleisesti käytetty menetelmä betonin poistamiseen ja siinä poisto tapahtuu koneellisesti iskujen avulla. Menetelmän tehokkuus riippuu betonin lujuudesta, ja vaikka piikkaus poistaa betonipinnan hyvin, voi piikkaus jopa aiheuttaa uusia mikrohalkeamia.

Iskut aiheuttavat myös huomattavasti paljon enemmän meluhaittoja ympäristöön, vesipiikkaukseen verrattuna. Piikkauksesta irtoava pöly sekä muu irtomateriaali aiheuttavat paljon ympäristöhaittoja ja mekaanisesti piikattu betonirakenne täytyy myös käsitellä ennen uudelleen betonointia.

Vesipiikkauksen hyödyt

Vesipiikkaus on huomattavasti tarkempaa kuin mekaaninen piikkaus ja se sopii erityisen hyvin kohteisiin, joissa rakenteita ei haluta purkaa kokonaan tai jos työskentelyolosuhteet ovat muuten haastavat. Siltojen betonikorjauksessa vesipiikkaus on usein paras valinta.

Muita vesipiikkauksen hyötyjä ovat muun muassa:

  • Vesipiikkaus ei aiheuta piikattavalle betonille mikrohalkeamia
  • Valikoiva menetelmä mahdollistaa terveen ja huonokuntoisen betonin rajapinnan löytämisen
  • Menetelmä poistaa betonin lisäksi myös ruosteen
  • Paljastuva raudoitus on helposti suojakäsiteltävissä ja uusi betoni tarttuu pintaan hyvin
  • Vesipiikkaus ei aiheuta rakenteiden runkoääniä, toisin kuin mekaaninen piikkaus, joten asumismukavuus alueella on parempi
  • Vesipiikkaus tarjoaa paremman työympäristön, sillä piikkauksesta aiheutuu vähemmän pölyä ja melua
  • Alku- ja jälkitöitä ei tarvitse tehdä vesipiikkauksen yhteydessä niin paljon, joten työssä säästetään aikaa ja kustannuksia

Ennen betoninkorjaustöiden aloittamista sinun kannattaa konsultoida asiantuntijaa, selvittääksesi mitkä menetelmät sopivat kohteeseesi parhaiten. Kun pohjatyöt on tehty, voidaan uusi betonipinnoite laittaa esimerkiksi ruiskubetonoinnilla.

Korkeapainepesu sopii muun muassa betoninkorjauksen alkukartoitukseen sekä pinnoitteiden poistamiseen

Korkeapainepesu eli painepesu tarkoittaa korkealla vedenpaineella tehtävää pinnoitteiden puhdistusta ja poistamista. Korkeapainepesu käyttää yleensä pienempää vedenpainetta kuin vesipiikkaus.

Korkeapainepesu sopii maalien, epoksien ja sementtiliiman poistoon sekä esimerkiksi teiden, pihojen ja rakennuksien julkisivujen puhdistukseen. Rakennuksien katot saadaan helposti jopa uuden veroisiksi korkeapainepesun avulla.

Esimerkiksi siltojen korjausrakentamisessa, korkeapainepesu paljastaa mahdolliset vaurioalueet ja vesipiikkauksen tarpeen. Korkeapainepesua käytetään muun muassa siltakansien bitumin poistoon.

Tutustu korkeapainepesun palveluihimme ja usein kysyttyihin kysymyksiin korkeapainepesusta.

Betonin piikkaus Turku – Tehan Oy toimii lisäksi myös Varsinais-Suomen ja Etelä-Suomen alueella

Tehan Oy on vesipiikkaukseen erikoistunut maanrakennuksen ammattilainen. Palveluihimme kuuluvat siltojen, tunneleiden ja muiden betonirakenteiden korjaus. Käytämme nykyaikaista vesipiikkauskalustoa ja pääsemme näin piikkaamaan vaikeisiinkin paikkoihin.

Käytössämme on myös vesipiikkausrobotti. Robotti on kustannustehokas työkalu ja sen ansiosta säästät aikaa sekä kustannuksia. Vesipiikkaustyömme sisältää kaiken, aina purkutöistä piikkaukseen ja loppusiivoukseen.

Toteutamme tiukat laatuvaatimukset täyttävää infrarakentamista

Jos suunnittelet sillan tai muiden betonielementtien korjausrakentamista, kannattaa kääntyä Tehan Oy:n puoleen. Olemme toteuttaneet lukuisia vesipiikkausurakoita muun muassa ELY-keskuksille, kunnille, kaupungeille sekä myös pienempiin tarpeisiin.

Teemme työmme huolellisesti ja RALA -pätevyyden tuomalla ammattitaidolla ja meillä on sertifikaatit vaativiin sillanrakennus- ja korjausurakoihin.

Tutustu lisää vesipiikkauksen palveluihimme.

Ota yhteyttä ja kerro lisää projektistasi. Me kuuntelemme.