Skip to main content
Uutiset

Pilariperustus on kevyempi ja halvempi tapa tehdä perustus

By 7.5.2024No Comments

Pilariperustus on kevyempi ja halvempi tapa tehdä perustus

Pilariperustus on hyvin toimiva valinta erilaisille pienrakennuksille, kuten mökille ja saunaan. Pilareita varten et tarvitse laajoja maanrakennustöitä; pilareiden asennus sujuu helposti, kun käytettävä pinta-ala on pieni. Myös kallioiselle maastolle rakennettavat asuinrakennukset sopivat pilariperustusten kohteiksi.

Kun haluat rakentaa pilariperustukset itse tai tarvitset nopeaa, taloudellista sekä vähemmän maanmuokkausta vaativaa perustusten rakentamista – tutustu artikkelista tarkemmin pilariperustuksen hyötyihin ja käyttökohteisiin.

Mitä tarkoittaa pilariperustus?

Nimensä mukaisesti pilariperustukset valmistetaan maahan upotettujen pilareiden varaan. Perustusten on tarkoitus kantaa rakennuksen kuorma ja jakaa se tasaisesti maaperälle. Pilariperustuksen tieltä ei tarvitse siirtää pois suurta määrää maa-ainesta, mikä helpottaa ja nopeuttaa perustusten rakentamista. Pilari on betonista, teräksestä tai puusta valmistettu ja se valetaan maahan betonilla.

Pilariperustukset voidaan asettaa myös suoraan maan päälle, jos kyseessä on kevyt rakennelma, kuten terassi tai esimerkiksi väliaikaiseen käyttöön tarkoitettu parakki. Tällöin valmiit pilarit tehdään betonielementeistä.

Miksi pilariperustus?

Milloin pilariperustus on paras ratkaisu?

Pilariperustus on kustannustehokas perustustapa kevyemmille rakennuksille, kuten saunoille, autokatoksille, varastoilleja muille pienille rakennelmille. Esimerkiksi anturaperustus edellyttää yleensä laajempaa kaivuuta, pohjatöitä sekä betonia, mikä lisää työn määrää ja sitä kautta kustannuksia.

Pilarit ovat hyvä ratkaisu talon tai loma-asunnon perustukseksi myös silloin, kun tonttisi sijaitsee kaukana tieverkostoista tai vaikeakulkuisella alueella. Rakentajan on helppo kuljettaa pilareita sellaisiin paikkoihin, joihin isojen työkoneiden kuljettaminen on haastavaa.

Pilarien varaan rakennettu perustus sopii sinulle, mikäli talosi tai tonttisi rakennetaan pehmeälle tai epätasaiselle pohjalle. Seuraavaksi esittelemme erilaisia pilariperustuksien käyttökohteita.

Pilariperustus kalliolle

Pilarit ankkuroidaan suoraan kallioon, joten et tarvitse suuria louhintatöitä tai erillistä maansiirtoa –säästät näin aikaa ja ympäristöä. Kun talo on rakennettu pilareita käyttämällä, on se kokonaan tai osaksi irti maan pinnasta. Näin vältät kosteuden siirtymisen talon rakenteisiin.

Kevyiden rakennusten ja terassin perustukseksi

Rakennukset, joissa ei ole raskaita rakenteita tai useita kerroksia, pystytään rakentamaan myös kevyen pilariharkkoperustuksen päälle. Kevyt pilariharkkoperustus tehdään asettamalla pilariharkon alle pilarilaatta ja tämän jälkeen ontto harkko valetaan betonilla. Kevyt perustus sopii silloin, kun maaperä on tiivis ja routimaton.

Jos maaperä routii, sinun tulee kaivaa kuoppa pilariharkon alle ja täyttää se soralla. Näin maaperän muutokset eivät liikuta pilariharkkoa. Kevyt pilariharkkoperustus sopii esimerkiksi terassin rakentamiseen.

Mikäli olet rakentamassa autokatosta, voit valita myös valmiit betonipilarielementit. Ne ovat visuaalisesti miellyttävä valinta, sillä autokatoksen perustukset jäävät usein näkyville.

Saunan ja mökin perustamiseen

Saunan tai mökin perustaminen pilariperustuksella tuo sinulle monia hyötyjä. Se mahdollistaa hyvän ilmanvaihdon rakennuksesi alapuolella, mikä on etenkin saunoissa tärkeää kosteuden hallitsemiseksi. Myös routivalla ja hiekkaisella rantatontilla pilariperustus on toimiva ratkaisu. Betoniin valettu pilariperustus sopii hyvin isommille rakennuksille tai routivaan maaperään.

Perustus tulee aina ulottaa routarajan alapuolelle. Mikäli se ei ole mahdollista, tulee sinun routasuojata perustukset esimerkiksi polystyreenilevyillä.

Miten tehdä pilariperustus ilman laajempaa betonityötä?

Pilariperustus suunnittelusta toteutukseen

Ennen perustusten rakentamista asiantuntijan täytyy tutkia maaperän laatu ja kantavuus. Maaperätutkimus selvittää maaperän rakenteen, kantavuuden sekä pohjaveden tason. Tämä on tärkeää varsinkin suurempien rakennusten perustusta varten, jotta ne pystyvät kohtaamaan ympäristön kuormituksen.

Jos olet epävarma, millaiselle maaperälle olet rakentamassa, käytä maaperätutkimuksessa sekä perustuksen asentamisessa apuna ammattilaista.

Pilariperustuksen työvaiheet

  1. Huomioi rakennuksen kuormitus Ota suunnitelmassasi huomioon rakennuksen kuormitus. Esimerkiksi mökin perustukset tarvitsevat kantavuudeltaan noin 5000 kg pilarin, kun taas terassin enimmäiskuormitukseksi voi riittää 1600 kg kestävä pilari.
  2. Kuormituksen selvittämisen lisäksi sinun tulee huomioida pilarien sijoittelu, etäisyys ja kokoKäytä sijainnin merkitsemiseen maalia tai mittauslankaa, jotta pilarit ovat suorassa linjassa. Liian kauas toisistaan valetut pilarit eivät välttämättä kestä rakennuksen painoa.
  3. Valitse sopiva materiaaliBetonipilarit valetaan paikan päällä tai ne toimitetaan helposti valmiina betonielementteinä. Puupilarit asetetaan kaivettuihin reikiin ja kiinnitetään maahan betonilla tai kevyemmissä kohteissa kivellä tai soralla. Teräspilaritankkuroidaan maahan joko betonilla tai suoraan maaperään poratulla erikoisankkurilla.
  4. Kaiva reiät perustusta varten Reikien syvyys ja leveys määräytyvät pilarin koon ja maaperän mukaan. Kallioisessa maaperässä voit joutua myös poraamaan. Paikan päällä valettavat betonipilarit asennetaan muoviputken avulla haluttuun muottiin.

    Pilariperustuksen suurimpana haasteena on saada pilarit suoraan linjaan. Varmista langan tai mitan avulla, että kaikki pilarit ovat suorassa linjassa ja oikealla korkeudella. Jos betoniin valettu betonipilari on liian matala tai korkea, lisää tai poista betonia tarvittaessa.

  5. Odota betonin kovettumista Anna betonin kovettua ainakin vuorokausi, ennen kuin aloitat rakenteiden asentamisen perustuksen päälle. Tasaa maanpinta pilarien ympärillä ja varmista, että sadevesi valuu pois perustuksista eikä kasaannu niiden ympärille.

Toimitamme toiveittesi mukaiset betonielementit. Lue lisää!

Pilariperustus hinta – Löydä Tehanilta sopivat betonipilarielementit

Suosittelemme pilareita monenlaisiin perustustarpeisiin. Toimitamme ja asennamme valmiita pilarielementtejä perustuksiin sekä muita betonielementtejä tarpeidesi mukaan.

Toimimme Turun, Helsingin ja Tampereen seudulla ja kauttamme saat monet vaativatkin betonirakentamisen palvelut. Kysy tarjousta hinta-arvion saamiseksi.

Ota yhteyttä ja kerro rakennuskohteestasi.

Ota yhteyttä ja kerro lisää projektistasi. Me kuuntelemme.