Perustukset talvella? Perustuspilari sopii kevyisiin perustuksiin
Useaa rakentajaa mietityttää kysymys, voiko talvella rakentaa tai voiko perustuksen tehdä talvella? Talvella ja alkusyksyllä rakentaminen onkin mahdollista, kunhan huomioidaan tarvittavat eristykset ja estetään muun muassa betonin jäätyminen. Jos haluat rakentaa esimerkiksi mökin, terassin tai talon laajennuksen, on syksy hyvä aika aloittaa maanrakennustyöt, jotta osa muista rakennustöistä voidaan toteuttaa myös talvella.
Valmiit perustuspilarit sopivat erinomaisesti mökin tai terassin perustukseen myös talvella, niiden kevyen rakenteen vuoksi. Perustuspilari ei myöskään vaadi suuria maanrakennustöitä tai betonin valua, joten sen asentaminen talvella on turvallista myös itse. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sinun tulee huomioida perustuspilarin asentamisessa erityisesti talvella.
Mikä on perustuspilari?
Perustuspilari on betonista valettu valmis betonielementti, jonka avulla voidaan rakentaa kevyt pilariperustus. Perustuspilari asetetaan suoraan valmistellun maan päälle ja niiden asentaminen on helppoa, sillä perustuspilari ei vaadi asentamiseen betonin valamista. Perustuspilari tarjoaa rakennukselle hyvän ilmanvaihdon, ja nostaa sen irti maan pinnasta, mikä puolestaan ehkäisee rakenteiden kosteusvaurioita.
Perustuspilareita löytyy eri kokoluokissa, riippuen rakennelman koosta. Valmiita betonielementtejä, muun muassa BCE-terassipilarit ja BCE-katospilarit, löytyy rakennustarvikeliikkeistä. Pilari kannattaa tilata suoraan betonielementtien valmistajalta, jotta saat tarkasti toiveiden ja rakennuksen painon vaatimusten mukaiset pilarit.
Pilariperustus puolestaan tarkoittaa pilarin upottamista maahan ja sen valamista betonilla. Käsittelemme pilariperustuksen tekemistä artikkelissamme ”Pilariperustus on kevyempi ja halvempi tapa tehdä perustus”.
Huomioitavaa ennen perustuspilarin asennusta
Noudata pilareiden asentamisessa aina valmistajan ohjeita. Perustuspilareita löytyy valmiina monissa eri paino- ja kokoluokissa. Esimerkiksi BCE terassin perustuspilarin korkeus on 600 mm ja leveys 450 mm. Tämän koon pilarin enimmäiskuormitus on 1 600 kg. Paino tällä pilarilla on 47 kg, joten sen kantaminen onnistuu ilman isoja työkoneita.
Esimerkiksi terassin pilarin alla oleva maa täytyy kaivaa kallistettavaksi poispäin rakennuksesta, jotta vesi ei valu talon perustuksiin. Sen jälkeen maaperän ja murskeen väliin kannattaa asentaa suodatinkangas, jotta maa-ainekset eivät sekoitu keskenään. Kaivettu maa täytetään soralla.
Perustuspilari kannattaa asentaa aina routaeristyksen päälle, sillä se antaa pilarille lisää tukea ja estää routimista. Varmista maan tasaisuus täryttämällä ja mittaamalla.
Muista, että jokainen kohde on yksilöllinen ja konsultoi tarvittaessa asiantuntijaa, jotta selvität esimerkiksi salaojan tai routaeristyksen tarpeen.
Jos tarvitset valmiita betonielementtejä tai apua niiden valinnassa, ota meihin yhteyttä.
Perustuspilari on helppo asentaa alkusyksyllä tai pienessä pakkasessa
Perustuspilarien asentaminen talvella on mahdollista, kunhan maaperän jäätyminen ja kosteuden hallinta otetaan huomioon. Esimerkiksi maan kaivaminen on vaikeampaa talvella, eikä jäätyneen maan päälle saa rakentaa.
Pienessä pakkasessa pilarin asentaminen on mahdollista, kunhan käytetään maan lämmityksessä lämpömattoja tai routamattoja. Lämpömatto sulattaa alla olevan maan, jotta sen kaivaminen on helppoa ja maan päälle voidaan asentaa pilari turvallisesti. Tehokkaimmat lämpömatot sulattavat maata jopa 30–60 cm syvyydestä vuorokaudessa.
Perustuksen teko talvella sopiikin pienien mökkien, terassien, talojen laajennuksien, autotallien sekä varastojen rakentamiseen. Maan kaivuutyöt kannattaa aloittaa kuitenkin syksyllä, ennen suuria pakkasia.
Näin perustuspilari asennetaan
- Maatöiden jälkeen, merkitse pilarin paikka maahan spraymaalilla käyttämällä sijoittelussa apuna mittanauhaa tai linjanarua.
- Siirrä pilarit paikalleen ja varmista niiden suoruus linjanarulla. Painava pilari on hyvä siirtää esimerkiksi pilarikärryn avulla.
- Ruuvaa tarpeisiisi sopiva pilarikenkä kiinni pilariin käsin kiertämällä ja valitse sopiva korkeus.
- Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi U-mallinen pilarikenkä, teräslaatta tai piilokiinnike. Pilarin pilarikengän valinta riippuu aina rakennettavan kohteen tarpeista.
- Varmista, että pilarikenkä on suora ja samassa linjassa muiden pilarien kanssa. Käytä apuna taas linjanarua.
Muista nämä asiat, jos rakennat talvella
Suojaa ja lämmitä maaperä: Käytä lämpöeristyslevyjä tai lämpömattoja maaperän suojaamiseen jäätymiseltä ennen perustustöiden aloittamista.
Käsittele betonia varoen: Jos teet betonointia pakkasella, käytä lämmitettyä betonia ja suojaa valuprosessi huolellisesti. Myös erilaiset lisäaineet estävät betonin jäätymistä.
Huomio muuttuvat sääolosuhteet: Seuraa sääennusteita ja vältä työskentelyä erittäin kylminä päivinä. Aloita maanrakennus jo alkusyksyllä, jotta voit tehdä muita, vähemmän vaativia rakennustöitä talvella.
Hyödynnä ammattilaisten apua: Ammattilaiset osaavat huomioida talvella rakentamisen erityispiirteet ja heillä on käytössään kaikki tarvittavat lämmöneristys- ja suojaustarvikkeet. Ammattilaisten avulla työn tekeminen tapahtuu turvallisesti, ilman huolta rakennuksen painumisesta.
Tilaa valmiit betonielementit Tehanilta
Tarvitsetko perustuksen tueksi valmiit perustuspilarit? Kerro rakentamasi kohteen tiedot, kuten pituus ja leveys, jotta osaamme tarjota ja valmistaa tarpeisiisi sopivat betonielementit.
Valikoimistamme löydät muun muassa seuraavat tuotteet: Perustuspilari, sokkelielementit, anturaelementit, maatalouselementit, törmäyskaide- sekä väliseinäelementit. Tutustu betonielementteihin.