Skip to main content
Uutiset

Mihin ponttiseinää käytetään? Larssen ponttiseinä ja sen asennus

By 17.7.202425 heinäkuun, 2024No Comments

Mihin ponttiseinää käytetään? Larssen ponttiseinä ja sen asennus

Ponttipaalut on suunniteltu lukkiutumaan toisiinsa tiiviisti, jotta ne muodostavat yhtenäisen ja vahvan ponttiseinän. Ponttiseinä tai tukiseinä suojaa rakenteita, maaperää ja maanrakentajia vaativissa rakennusolosuhteissa. Yleisiä ponttiseinän käyttökohteita ovat rantapenkereet, kaivannot, tunnelit ja siltojen sekä infrastruktuuriprojektien perustukset.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia ponttipaaluja, sekä millaisissa rakennusprojekteissa ponttiseiniä käytetään. Esittelemme myös, miten ponttiseinä rakennetaan ja mitkä ovat Larsen ponttiseinän hyödyt.

Larsen pontit ovat U-mallisia teräspontteja.

Ponttiseinä on tärkeä osa vesi- ja maanalaista rakentamista

Ponttiseinää käytetään monissa maanalaisissa ja vesirakentamisen projekteissa, joissa tarvitaan maaperän tukemista ja veden hallintaa. Ponttiseinä tarjoaa ylimääräisen rakenteellisen tuen ja estää maaperän sortumisen, mikä on kriittistä turvallisuuden ja rakenteiden kestävyyden kannalta. Yleisiä ponttiseinän käyttökohteita ovat:

  • Rantapenkereet: Ponttiseinä estää eroosiota ja tukee rantaviivaa vesistöjen läheisyydessä.
  • Kaivannot ja tunnelit: Ponttipaalut tukevat kaivantojen seinämiä rakennusvaiheessa ja estävät maaperän sortumista.
  • Sillan perustukset ja infrastruktuuriprojektit: Ponttiseinät tukevat perustuksia ja maaperää suurissa infrastruktuurihankkeissa, kuten satamissa, telakoilla sekä pato- ja sulkurakenteissa.

Tutustu lisää ponttauksen palveluihimme ja kuviin töistämme.

Erilaiset ponttipaalut

Ponttiseinän ponttipaalut valitaan rakennusprojektin ja maaperän mukaan. Yleisimmät käytettävät ponttipaalut ovat teräksiset Larssen ponttipaalut, joista kerromme myöhemmin lisää. Muita yleisesti käytettyjä ponttipaaluja ovat muun muassa seuraavat.

Z-ponttipaalut ja Omega-ponttipaalut

Nämä ovat teräksestä valmistettuja ponttipaaluja, joiden muoto tulee paalujen nimestä. Z-muotoinen paalu tarjoaa korkean taivutusjäykkyyden ja niitä käytetään usein, kun tarvitaan suuria ja vahvoja ponttiseiniä. Omegan muotoiset paalut sopivat erinomaisesti vedenalaiseen rakentamiseen.

Betoniset ponttipaalut

Betonipaaluja voidaan esijännittää tai vahvistaa, jotta saadaan kestäviä, vedenalaiseen rakentamiseen ja sulkurakenteisiin sopivia ponttiseiniä. Betoniponttiseiniä käytetään hyvän korroosionkestävyyden ansiosta usein kemiallisesti happamissa tai emäksisissä ympäristöissä.

Larsen pontti asennetaan täryttämällä pontituskoneen avulla.

Mikä on Larssen pontti?

Larssen tai Larsen ponttipaalu on U-muotoinen teräspaalu, jota käytetään maaperän tukemisessa ja veden hallinnassa maanrakennustöiden yhteydessä. U-muoto auttaa paalua lukkiutumaan toisiinsa ja malli tarjoaa sopivan kantavuuden sekä taivutusjäykkyyden.

Kun Larsen ponttipaalut lukkiutuvat toisiinsa, ponttiseinästä tulee vahva ja vedenpitävä. Kestäviä Larsen pontteja käytetään yleensä rannassa, kaivannoissa sekä sillan rakentamisen yhteydessä, mihin ne soveltuvat hyvin keveytensä ansiosta.

Miten Larssen ponttiseinä rakennetaan?

Ennen varsinaista rakentamista, tulee alueella toteuttaa maaperätutkimus, joka kertoo maaperän koostumuksen. Maaperätutkimuksen perusteella paalut asetetaan oikein, maaperän erityisvaatimukset huomioiden.

Suunnitelman ponttien asettamiseksi tehdään yleensä rakennesuunnittelijan tai muun ammattilaisen avulla. Hän voi määrittää pointtiseinän sijainnin, korkeuden, paalujen määrän sekä ankkurointijärjestelmän. Myös kaikki tarvittavat luvat tulee hankkia ennen työn aloittamista.

Ponttipaalujen asettaminen

Ponttiseinän aloituspiste pitää valita huolella, jotta seinä sijaitsee oikeassa kohdassa ja siitä tulee suora. Pontit asennetaan yksi kerrallaan ja ne lukitaan toisiinsa erilaisilla liitosjärjestelmillä. Larsen teräspontit upotetaan maahan lyömällä, esimerkiksi mekaanisella paalutuskoneella tai täräyttämällä. Täräyttämiseen käytetään esimerkiksi Movax-ponttikalustoa.

Ponttiseinän syvyys vaihtelee maaperän ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi vedenalaisessa rakentamisessa tai korkean pohjaveden alueella pontit täytyy löydä tarpeeksi syvälle, jotta ne tarjoavat vastuksen veden paineelle.

Larsen pontit ankkuroidaan yleensä joko vaijeri- tai tankoankkureilla. Meren pohjaan ankkuroidessa on otettava huomioon veden paine, virtaukset sekä suolapitoisuus, joka lisää teräspaalujen korroosiota.

Lopuksi ponttiseinän ympäröivä alue täytyy viimeistellä ja se voi sisältää esimerkiksi maan täyttötöitä. Kun urakka päättyy, pontit voidaan poistaa vetämällä ja tarkastuksen jälkeen niitä voi käyttää uudelleen.

Larsen ponttiseinän hyödyt

  • Monipuolinen valikoima eri paalukokoja
  • Hyvä korroosiosuojaus ja vesitiiviys
  • Mahdollisuus ponttien uudelleenkäyttöön
  • Ankkurijärjestelmät ja liitännät on helppo asentaa myös veden alla

Tilaa ponttiseinä Tehanilta

Tehan tarjoaa laadukkaita ponttiseinäratkaisuja monenlaisiin tarpeisiin. Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan oikeat pontit ja varmistavat rakennusprojektisi onnistumisen. Toteutamme myös tukiseinät kaivannoille, teräspaalutuksen, putkipaalutuksen sekä työsillat.

Ota yhteyttä ja löydä juuri sinun projektillesi sopiva ratkaisu.

Ota yhteyttä ja kerro lisää projektistasi. Me kuuntelemme.