Skip to main content

Infrastruktuuriprojekteissa betonin valamiseen käytetään yleensä muottia. Muotin materiaali ja rakenne sekä muotin lujuus vaikuttavat oleellisesti betonin lopulliseen ulkonäköön. Betonivalu muotti täytyy asettaa oikein ja sen tukeminen tulee tehdä huolella, jotta betonimassan valupaine ei saa muottia pois paikoiltaan. Betonin tiivistäminen voi myöskin aiheuttaa muottiin lisäpainetta. Kokenut ammattilainen osaa tehdä betonivalun muottiin oikein, jotta rakenteista tulee kestäviä.

Tässä artikkelissa kerromme erityisesti kerrostalojen ja siltojen rakentamisessa käytetyistä valumuoteista. Kerromme myös, miten betonin valaminen muottiin tapahtuu.

Betoni valumuotti voi olla esimerkiksi suurmuotti.Näin betonin valu muottiin tehdään

Betoni tulee valaa muottiin siten, että se levittyy mahdollisimman hyvin ja tasaisesti koko alueelle. Betoni täytyy valaa suoraan valittuun paikkaan, jonka jälkeen se tiivistetään. Betoni valetaan niin, että se liittyy muotissa jo entuudestaan olevaan betonimassaan ennen massan kovettumista.

Betonin valupaksuus, valuetenemä ja valunopeus määritetään betonointisuunnitelmassa.

Betonin tiivistys

Valaessa betonia muottiin, massan seassa on paljon ilmaa sekä karkeita kiviainesrakeita. Sen takia betonimassa tulee tiivistää. Betonin tiivistyvyydellä tarkoitetaan massan kykyä täyttää muotti siten, että rakenteeseen ei jää tyhjiä kohtia. Tiivistäminen poistaa ilmakuplat ja varmistaa, että betoniin ei jää aukkoja. Tiivistysmenetelmä on yleensä tärytys, jonka avulla betonimassa muuttuu juoksevaan muotoon ja siitä poistuu ilmaa. Tärytys tehdään esimerkiksi tärytyssauvoilla.

Seinärakenteiden valu

Seinärakenteita betonoidessa rakenteet tulee raudoittaa tiheästi. Seinärakenteet ovat hyvin korkeita ja ahtaita, jonka takia betonivalu ja tiivistäminen voi olla hankalaa.

Seinien betonoinnissa muottiin ajetaan massaa yleensä noin 300 mm:n kerroksina. Jotta betoni ei pääse erottumaan, saa vapaa pudotuskorkeus betonimassalla olla enintään 1,5 metriä. Valutyö täytyy tehdä varovasti, jotta massa ei osu muotin seiniin tai raudoitukseen.

Betonivalu kannattaa tehdä mahdollisimman tasaisesti ja valun tulee liikkua samaan suuntaan. Näin betonista tulee tasaista, eikä kivipesiä tai onkaloita pääse muodostumaan.

Vaakavalu

Vaakavalu, kuten sillan kannen betonointi aloitetaan muotin yhdestä laidasta. Betonivalu kannattaa tehdä suoraviivaisesti osio kerrallaan. Betonin levittämiseen käytetään esimerkiksi lapiota ja tasoitus tehdään oikolaudalla.

Vaakavalua betonoidessa, edellisen betonivalukerroksen pinta ei saa kuivua ennen kuin seuraava kerros valetaan. Lopuksi tehdään pinnan hierto, joko käsin tai koneellisesti.

Tutustu erilaisiin betonimuotteihin

Betonivalumuotteja käytetään erilaisiin käyttötarkoituksiin ja ne voidaan ryhmitellä muun muassa materiaalin, koon, rakennuskohteen tai tukisuunnan mukaan.

Muotin osien muotoilu, rakenne ja erityispiirteet riippuvat käytettävästä muottijärjestelmästä. Yleensä pystyrakenteiden muottia käytetään perustuksien, seinien ja pilareiden valamiseen. Vaakarakenteiden muotti sopii puolestaan siltojen kansien ja holvien betonointiin.

Seuraavaksi kerromme muutamista infrarakentamisessa käytetyistä betonimuoteista.

Järjestelmämuotti

Pystyrakenteissa käytetään yleensä järjestelmämuotteja, joko suurina yksikköinä tai kohteeseen sijoitettavina elementteinä. Mikäli muotit liitetään toisiinsa, on mahdollista toteuttaa suuretkin muottityöt.

Järjestelmämuotin käyttökohteita:

  • seinät
  • porrashuoneet
  • hissikuilut
  • väestönsuojat

Järjestelmämuotin avulla voidaan tehdä myös kaarevat rakenteet. Muotin käyttäminen vaatii kuitenkin nosturia sekä tarkkaa muottisuunnitelmaa.

Lämmitettävä muotti eli suurmuotti

Lämmitettävä muotti on yleensä kahdesta muotin puoliskosta valmistettu seinän korkuinen suurmuotti. Muotti sopii pystyrakenteiden betonointiin ja se valmistetaan usein teräsrungosta. Lämpöeristys varmistetaan pintoja lämmittävillä termostaatilla ja vastussauvoilla tai -langoilla. Suurmuotin liikuttamiseen vaaditaan nosturi.

Suurmuotin käyttökohteita:

  • asuinrakennukset, joissa on kantavat seinät ja laatta
  • nopean muottikierron kohteet

Pieniin kohteisiin, kuten korjausrakentamiseen ja perustuksiin voidaan käyttää kevyitä järjestelmämuotteja. Ne on valmistettu usein alumiinirungosta, joten niitä voidaan liikutella helposti käsin.

 

Betonivalumuotti voi olla myös järjestelmämuotti.

Holvikasettijärjestelmä ja palkkimuotit

Holvikasetit asennetaan käsin ja ne sopivat vaakarakenteiden valamiseen. Holvikasetti sopii esimerkiksi suorakulmaisiin laattoihin. Se soveltuu hyvin työmaalle, joissa muottikierto on tärkeässä roolissa ja valualueet ovat laajat. Muottikierto määrittää, miten valutyö vaikuttaa muihin muottitöihin, kuten raudoitukseen tai muottien purkuun ja se suunnitellaan erillisessä muottikiertosuunnitelmassa.

Holvimuottijärjestelmään voidaan liittää palkkimuotti, jolloin palkin ja holvin betonointi voidaan suorittaa samaan aikaan. Palkkimuotti tehdään itsekantavaksi tai se sidotaan välipohjamuottiin.

Suurmuottia käytetään asuinrakennusten ja kerrostalojen rakentamiseen

Suurmuotti on vakiokorkuinen ja teräsrunkoinen muotti, joten se soveltuu toistuviin ja selkeisiin rakenteisiin, kuten asuintalojen rakentamiseen. Suurmuottia voidaan tarpeen mukaan korottaa kasetilla, eikä sen käyttämiseen tarvita suurta määrää työvoimaa. Lämmitysmahdollisuus takaa nopean rakentamisen myös talviaikaan.

Tehan on betonirakentamisen ammattilainen ja palveluihimme kuuluu muottityöt sekä niiden asennukset, suurmuottityöt ja kaikki betonirakentamisen palvelut aina pohjatöistä alkaen. Tutustu viimeisimpiin käynnissä oleviin infrastruktuuriprojekteihimme.

Ota yhteyttä ja kerro lisää projektistasi. Me kuuntelemme.